overzicht

Gezamenlijke oproep voor aanpassing box 3-stelsel

ingevoerd op 20-06-2018

Gepubliceerd: 20-06-2018

Laatst gewijzigd: 20-06-2018 | 09:26:37

Nederlandse belastingplichtigen, zoals ondernemers en individuele beleggers, die veelal afhankelijk zijn van hun spaargeld en beleggingen voor hun oudedagsvoorziening, roepen het kabinet op de vermogensrendementsheffing snel aan te passen. De belangenorganisaties van deze miljoenen belastingplichtigen en ondernemers zijn van mening dat de vermogensrendementsheffing in de huidige vorm strijdig is met het recht op eigendom, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), en dat gewone Nederlanders onnodig worden benadeeld. Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, en Marco Moling, voorzitter van Novak zeggen hierover: ‘‘Zowel burgers, ondernemers, als beleggers, roepen de staatssecretaris van Financiën op voor het einde van het jaar het box 3-stelsel aan te passen, zodat recht wordt gedaan aan de ambitie in het regeerakkoord om daadwerkelijk behaald rendement te belasten’’.

Juridische procedures
Hoewel de wetgever per 2017 een wijziging heeft doorgevoerd in het box 3-systeem, blijft het voornaamste probleem bestaan: het (door de fiscus belaste) fictieve inkomen kan nog steeds enorm afwijken van het werkelijk inkomen. Jarenlang hebben spaarzame ondernemers, effectenbezitters en particulieren te veel belasting betaald, vanwege deze fictieve manier van het opleggen van collectieve lasten. Dit soort belastingen ondermijnt het vertrouwen in een rechtvaardige overheid. Dat is iets dat de ondertekenaars beslist niet willen, want het is slecht voor de rechtsstaat, de belastingmoraal en voor de samenleving als geheel.

Deze fundamentele kwestie heeft geleid tot juridische procedures van belastingplichtigen. Inmiddels heeft de rechter in twee zaken geoordeeld dat het oude box 3-stelsel onder omstandigheden in strijd kan zijn met het eigendomsrecht. Ondanks deze erkenning biedt de rechter vooralsnog geen gevolg aan deze uitspraak en krijgt de wetgever de ruimte om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan deze situatie. ‘Niemand zit te wachten op rechtszaken over de vermogensrendementsheffing, maar het is vooralsnog de enige manier om de wetgever tot actie aan te zetten’, aldus Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers.

Nieuw box 3-stelsel
Uit oogpunt van rechtvaardigheid en uitvoerbaarheid geven Nederlandse ondernemers en belastingplichtigen de voorkeur aan een belasting op basis van het daadwerkelijk rendement. Het daadwerkelijk behaalde rendement is eenvoudig vast te stellen indien er sprake is van ’inkomen uit sparen’ (bank-, spaartegoeden, deposito’s) en ’inkomen uit belegd vermogen’ (bijvoorbeeld aandelen, obligaties, beleggingsfondsen). Het behaalde rendement kan hierbij eenvoudig afgelezen worden uit de gegevens die jaarlijks bij de Belastingdienst aangeleverd worden. Indien het daadwerkelijk behaalde rendement niet is vast te stellen (bijvoorbeeld bij vastgoed) dan kan voor die vermogensbestanddelen een forfait worden bepaald door de zogeheten ‘Ultimate Forward Rate’ (UFR) te gebruiken als rendementspercentage of worden aangesloten bij de nominale rente die de Staat zelf betaald over langjarige leningen. Dit is het rendement dat voor de professionele beleggers van pensioenfondsen en verzekeraars wordt gehanteerd.

Lagere belasting
Bij de oproep van de Tweede Kamer om een nieuw box 3-stelsel te ontwikkelen, heeft de staatssecretaris aangegeven dat een herziening van de vermogensrendementsheffing gevolgen kan hebben voor de inkomsten van de schatkist. Het aanpassen van het box 3-stelsel kan niet budgetneutraal, omdat de schatkist op dit moment feitelijk meer belasting int dan de belastingplichtige aan rendement realiseert. Indien de rente zich in de komende jaren herstelt, neemt ook de belastingopbrengst voor de schatkist weer toe. ‘De wetgever dient deze handschoen op te pakken. Ook als dat betekent dat een herziening van box 3 op korte termijn leidt tot een lagere belastingopbrengst, omdat de rendementen zo laag zijn. Dit ondermijnt de belastingmoraal’, aldus Fons Overwater, voorzitter van het Register Belastingadviseurs, RB.

Rechtszekerheid en rechtvaardigheid
De ondertekenaars constateren dat een herziening van box 3 past in de agenda van het regeerakkoord. Voor het realiseren van deze ambitie dient een fiscale verschuiving op de belasting op kapitaal plaats te vinden ten gunste van Nederlandse belastingplichtigen, waaronder vooral mkb’ers en zzp’ers. Het is deze groep Nederlanders die direct bijdraagt aan de groei van de Nederlandse economie, die vermogen opbouwt en daarmee kapitaal ter beschikking stelt om te investeren in nieuwe bedrijven, innovatieve projecten en familieondernemingen. “De regeringspartijen zouden zich moeten beseffen dat achter het belegd vermogen gewone mensen zitten die hard gewerkt hebben om hun vermogen bij elkaar te brengen. Die zorgen goed voor dat vermogen omdat ze bij een terugtredende overheid steeds meer zaken, zoals zorg, pensioen en onderwijs, zelf moeten bekostigen. De afgelopen jaren heeft het hanteren van fictieve rendement al tot een onrechtvaardige belasting druk geleid, vaak tot meer dan 100%, zo blijkt uit VEB onderzoek. Het is tijd dat de Staatssecretaris met een rechtvaardige vermogensrendementsheffing komt. Dat is belangrijker dan het optimaliseren van het fiscale vestigingsklimaat voor buitenlandse ondernemingen”, aldus Paul Koster, directeur van de Vereniging Effectenbezitters, VEB.

Verlaging in ruil voor eenvoud
Gelet op uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst snappen de meeste belastingplichtigen dat het waarmaken van de kabinetsambitie, om box 3 te herzien, niet moet leiden tot een onwerkbare situatie. In dit kader pleiten de ondertekenaars ook voor een eenvoudig en rechtvaardig stelsel met een forfaitaire component. Met dien verstande dat belast wordt op basis van het daadwerkelijke rendement voor zover mogelijk.

Op 19 juni 2018 heeft ONL, samen met de Novak, Register Belastingadviseurs, Bond voor Belastingbetalers en de Vereniging van Effectenbezitters, middels een brief een oproep aan het kabinet gedaan om de vermogensrendementsheffing aan te passen en stappen te ondernemen.

 

Bron: Register Belastingadviseurs, 19-6-2018

Overig nieuws


09-04-2020 | 00:22:00 - Financiële tegemoetkomingen coronacrisis
12-02-2019 | 21:12:00 - Voorkom 8% belastingrente over te betalen vennootschapsbelasting 2018
20-10-2018 - Sparen in de B.V.
16-10-2018 - Aangepast belastingpakket bedrijfsleven
06-09-2018 - Onderneming inbrengen in een B.V.? Bied voor 1 oktober een intentieverklaring aan bij de Belastingdienst.
14-08-2018 - Vraag buitenlandse btw terug vóór 1 oktober
30-07-2018 - Beleid fiscus rond bedrijfsopvolgingsregeling deels openbaar
27-07-2018 - Bankafschrift bewaren bij papieren schenking!
23-07-2018 - Snel wil geen aanpassing regeling oudedagsverplichting
17-07-2018 - Samenwonen? Regel meteen ook de erfenis!
16-07-2018 - Wat zijn alternatieven na einde pensioenopbouw bij de B.V.?
12-07-2018 - Snel past regeling belastingrente gedeeltelijk aan
26-06-2018 - Wet DBA: het vervolg
13-06-2018 - Het testament verdient een opknapbeurt!
12-06-2018 - Geen versoepeling fiscale aflossingsverplichting
12-06-2018 - Overbedeling tot overwaarde woning is afkoop alimentatie
29-05-2018 - De fiscale behandeling van cryptovaluta
23-05-2018 - Voor ex betaalde hypotheekrente geen aftrekbare onderhoudsverplichting
14-05-2018 - De beperktere gemeenschap van goederen en premiesplitsing
14-05-2018 - Forse verschillen in belastingheffing bij overdracht familiebedrijven
12-05-2018 - Pas uw lijfrente aan voor het te laat is
12-05-2018 - Lijfrentevoorzieningen in de praktijk
12-05-2018 - Ouders steeds vaker nodig bij aankoop eerste huis
12-05-2018 - 'Regels hypotheekrenteaftrek te complex'

 

Bedrijfsgegevens

 

  • Borg Belastingadvies
  • Stationsweg 18
  • 1741 GX Schagen
  • t: 06 5316 0556
  • info@borgbelastingadvies.nl
  • Routeplanner

 

Borg Belastingadvies is onder andere actief in de regio's Schagen, Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Heerhugowaard, Hoorn, Zaandam.

 

Downloads

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

 

 

 

 

Borg Belastingadvies kan u van dienst zijn bij:

 

Fiscale advisering aan particulieren

Belastingadvies aan het midden- en kleinbedrijf
 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belastingadvies aan de ondernemer

Financiële planning

 

Diensten

 

Fiscale dienstverlening

Estate planning

Financiële planning

Administratieve dienstverlening / jaarrekening

 

Social media

 

LinkedIn LinkedIn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkomensplanning

Vermogensplanning

 

 

Nieuws

  • Financiële tegemoetkomingen coronacrisis

  • Voorkom 8% belastingrente over te betalen vennootschapsbelasting 2018

    ingevoerd op 12-02-2019
  • Sparen in de B.V.

    ingevoerd op 20-10-2018
  • Aangepast belastingpakket bedrijfsleven

    ingevoerd op 16-10-2018

 

Register Belastingadviseurs

 

Register Belastingadviseurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advisering over erfbelasting en schenkbelasting

Copyright 2023 - Borg Belastingadvies
Inloggen | Ziber Website | Design by Ziber