Geen versoepeling fiscale aflossingsverplichting

ingevoerd op 12-06-2018

Staatssecretaris Snel reageert in een brief aan de Tweede Kamer op vragen over het versoepelen van de fiscale aflossingsverplichting voor eigenwoningschulden die per 2013 is ingevoerd.

 

Volgens Snel zijn vooral jonge huishoudens gebaat bij een versoepeling. Volledige aflossing van de eigenwoningschuld is verder vanuit een levensloopperspectief niet voor iedereen optimaal. Uit het rapport van de Studiegroep Duurzame Groei en onderzoek van Netspar blijkt dat veel huishoudens relatief veel sparen voor hun pensioen. Huishoudens die de schuld op hun eigen woning volledig aflossen, zullen in de toekomst vaak een nettovervangingsratio van meer dan 100% hebben. Deze huishoudens ‘oversparen’, en zouden daarom gebaat zijn bij minder dan volledige aflossing van hun eigenwoningschuld.

 

Deze voordelen dienen te worden afgewogen tegen de nadelen van versoepeling: meer financiële risico’s voor huishoudens, een substantiële budgettaire derving en hogere woningprijzen.

 

Het CPB heeft op verzoek van het ministerie van Financiën voor een aantal verschillende vormen van versoepeling van de aflossingseis berekend: wat het structurele budgettaire effect zou zijn, wat de benodigde beperking van de renteaftrek eigen woning zou zijn om een versoepeling van de aflossingseis te kunnen financieren en wat het effect zou zijn op de huizenprijzen. Daarnaast gaat het CPB in op de impact van versoepeling op de omvang van hypotheekschulden van huishoudens. Hieronder worden deze effecten kort beschreven:

Snel concludeert dat een versoepeling van de aflossingsverplichting de maandlasten voor huishoudens kan verlagen, maar zou – zonder beperking van de renteaftrek eigen woning – gepaard gaan met een substantiële derving van belastinginkomsten voor de Staat, een toename van de verstoring door de overheid op de woningmarkt en een stijging van de hypotheekschulden van huishoudens.

Verder laten zowel bestaande wetgeving als de Gedragscode Hypothecaire Financieringen het al toe om minder dan volledig af te lossen. Hoewel hierbij alleen de hypotheekrente aftrekbaar is van het deel van de woningschuld dat conform de aflossingsverplichting wordt afgelost, biedt dit ruimte voor hypotheekvormen waarmee huishoudens op korte termijn al lagere maandlasten kunnen realiseren. Daarnaast wordt de fiscale eigenwoningregeling, waarvan de aflossingsverplichting deel uitmaakt, in 2019 geëvalueerd. Een versoepeling van de aflossingsverplichting ligt om voorgenoemde redenen op dit moment niet voor de hand, aldus Snel.

 

Bron: Taxence, 11 juni 2018