'Regels hypotheekrenteaftrek te complex'

ingevoerd op 12-05-2018

De regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn zo ingewikkeld geworden, dat een fout in de aangifte in de inkomstenbelasting snel is gemaakt. Dit meldt het FD na een rondgang langs hypotheekadviseurs.

Aanleiding voor de rondgang is een artikel in ESB over de bijleenregeling. Die houdt in dat iemand die zijn huis verkoopt voor meer geld dan de hypotheekschuld groot is, deze overwaarde in een nieuwe woning moet investeren om recht te houden op volledige renteaftrek.

Onderzoekers Machiel van Dijk van het Centraal Planbureau en Bart Voogt van de Autoriteit Consument & Markt signaleren dat de bijleenregeling niet aan haar doel beantwoordt: het verlagen van de hypotheekschuld. Zij vermoeden dat sommige doorstromers op de woningmarkt hun aangiftes verkeerd invullen en te ruim gebruikmaken van de renteaftrek.

De complexiteit van de regels is een groot probleem, volgens adviseurs. De combinatie van gewijzigde persoonlijke omstandigheden, zoals huwelijk, scheiding en verhuizing, en nieuwe wetgeving maakt het ingewikkeld hoeveel rente huizenbezitters nog mogen aftrekken. De Belastingdienst zegt dat het bekend is dat belastingplichtigen veel fouten maken met de eigen woning. Staatssecretaris Snel wil de eigenwoningregeling in 2019 evalueren. Eigen Huis wil dat er eerder actie wordt ondernomen.

 

Bron: FD, 2 mei 2018