Wat zijn alternatieven na einde pensioenopbouw bij de B.V.?

ingevoerd op 16-07-2018

 

Nu de dga niet langer pensioen bij zijn B.V. kan opbouwen, komt hij voor de vraag te staan of hij nog aanvullende maatregelen moet treffen om zijn gewenste pensioen te kunnen bereiken.

 

Vorig jaar stond volledig in het teken van uitfasering van het pensioen in eigen beheer. Met het afstoffen en omvormen van de dossiers omtrent oudedagsvoorziening, zijn er vele vragen naar boven gekomen over het dga-pensioen. Allereerst ligt er de focus op de gevallen waarin het pensioen in eigen beheer nog afgewikkeld moet worden. Hoe kan dit alsnog worden vormgegeven en in welk jaar kan dit het beste plaatsvinden? Daarnaast moet er gekeken worden naar de nieuwe situatie. Hoe wordt in de toekomst de opbouw van vermogen voor de oude dag geregeld?

 

Spaar- of beleggingsrekening

U kunt nu bijvoorbeeld vermogen opbouwen op een spaar- of beleggingsrekening. Dat biedt diverse voordelen. Een spaar- of beleggingsrekening kent een ruime beleggingsvrijheid. De afgesproken rente wordt ook daadwerkelijk uitbetaald en bij overlijden komt het gespaarde vermogen toe aan de nabestaanden.

Nadelen zijn er echter ook. Er is geen lang leven risico gedekt, de dga krijgt wat hij heeft gespaard en de inleg is niet aftrekbaar en belast in box 3 (vermogens)heffing. Er is ook geen dekking voor arbeidsongeschiktheid of overlijden mogelijk.

 

Lijfrenteproduct

Ook kunt u besluiten om een lijfrenteproduct aan te schaffen. Enkele voordelen daarvan zijn dat u het lang leven risico kunt afdekken, uitkering voortduurt tot overlijden (lijfrenteverzekering) of 20 jaar duurt (banksparen). De inleg is onder voorwaarden aftrekbaar tegen maximaal 51,95% (2018). Dekking is mogelijk bij arbeidsongeschiktheid of overlijden en er geldt een vrijstelling van vermogensrendementsheffing (box 3) en mogelijkheid tot afkoop bij emigratie of arbeidsongeschiktheid.

Aan een lijfrenteproduct zitten ook nadelen. Aftrek van de inleg is alleen mogelijk bij een ‘pensioentekort’. Bij inkomens boven de € 105.075 is geen ruimte meer om de inleg in aftrek te brengen. Voorts rekenen verzekeringsmaatschappijen hoge kosten en bestaat de kans dat opgebouwd kapitaal toekomt aan de verzekeraar bij vroegtijdig overlijden.

 

Naast sparen of een lijfrente zijn er nog tal van mogelijkheden om extra vermogen voor de oude dag op te bouwen.

 

Bron: Taxence, 12 juli 2018